Biografie

Het werk van fotograaf Bianca Sistermans (1969) ontstaat uit een verwondering over hoe we de werkelijkheid hebben vormgegeven, en hoe we ons daar vervolgens elke dag in bewegen. Met portretten en stillevens, met mensen en dingen, met dát wat ons alle dagen omringt, maakt Sistermans ‘de kieren van de werkelijkheid’ zichtbaar.

In het werk van Sistermans komen fotografie en literatuur steeds samen. Een verwevenheid die op allerlei manieren tot uitdrukking komt: van schrijversportretten tot het aangaan van nauwe samenwerkingen met schrijvers, en projecten waarin haar foto’s het uitgangspunt vormen voor andere verhalen. Daarbij mondt bijna elk project uit in een tentoonstelling en een publicatie. Deze twee verschijningsvormen bieden elk een andere ervaring: een fysieke en een meer intieme, waarin meer ruimte is voor taal.

Sistermans behaalde haar Master of Fine Arts aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Haar werk werd o.a. getoond tijdens Art Rotterdam, BredaPhoto, in de Kunsthal Rotterdam, De Vishal, de Nieuwe Vide en diverse malen bij Cokkie Snoei. Publicaties van haar projecten verschenen in onder meer Volkskrant Magazine, GEO Wissen, De Standaard, Trouw, NRC, Awater, Poëziekrant en Het Parool. Ook verschenen er boeken bij uitgeverij Querido, uitgeverij Vleugels, AFdH uitgevers en gaf ze diverse boekjes uit in eigen beheer.