Samenwerkingen

○ Coen Simon
○ Eva Gerlach
○ K. Schippers
○ Hester van Hasselt
○ Eva Gerlach en Sasja Janssen
○ Bernke Klein Zandvoort

Het menselijk gewoon
Wat ons kenmerkt is zo gewoon dat we het haast over het hoofd zien. Maar hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken nog eens goed in woord en beeld.

De mogelijkheid bestaat
Samen met dichter Eva Gerlach was ik twee weken artist-in-residence aan de Universiteit Twente. We kregen vrij toegang tot de biomedische en chemische laboratoria. Hieruit ontstond de serie De mogelijkheid bestaat, 15 gedichten, 14 foto’s een publicatie bij uitgeverij Vleugels en een tentoonstelling aan de Universiteit Twente.

Alledaagse ergernissen en het Baby zeepaardje
Samen met dichter en schrijver K. Schippers ontstond een nieuwe reeks uit de serie Alledaagse ergernissen, gehete Alledaagse ergernissen en het Baby zeepaardje. K. Schippers schreef een gedicht naar aanleiding van de nieuwe foto’s. De foto’s en het gedicht het Baby zeepaardje komen samen in een portfolio,  het werk was te zien bij Cokkie Snoei.

Een mogelijk begin van veel, 29 dichters aan het werk
Gesprekken Hester van Hasselt, portretten Bianca Sistermans.
Een mogelijk begin van veel is een ontmoeting met 29 dichters in woord en beeld. Een poging vat te krijgen op het wonderlijke proces van het dichten. Portretten dicht op de huid, gesprekken over het schaamteloze gebruik van rijm, ziek worden van een komma en uitrusten in een gedicht. Over klauwen en stinkveren, eerzucht en gretigheid, over glimpen van een nieuwe taal en de bodem van je blik. In Een mogelijk begin van veel weerklinkt een veelstemmig geluid uit het hedendaagse poëzielandschap. Een fotoboek, een bundel interviews en een poëziebloemlezing ineen. Met Delphine Lecompte, Bernard Wesseling, Remco Campert, Pieter Boskma, Mustafa Stitou, Menno Wigman, Bernke Klein Zandvoort, Lieke Marsman, Kira Wuck, Rozalie Hirs, Antjie Krog, Maarten van der Graaff, Anneke Brassinga, Hafid Bouazza, Miek Zwamborn, K. Schippers, Ted van Lieshout, Bette Westera, Edward van de Vendel, Anne Vegter, Sasja Janssen, Kreek Daey Ouwens, Radna Fabias, Ghayath Almadhoun, Alfred Schaffer, Vrouwkje Tuinman, Joost Oomen, Ester Naomi Perquin en Eva Gerlach.

Hier besta ik | In eenzaamheid gestorven, Inktmannen en Het schrijverschap 
Vanuit een gedeelde liefde voor taal en poëzie werken Bianca Sistermans en schrijver Hester van Hasselt aan langlopende projecten. Hoewel tekst en beeld altijd samenkomen, hebben de projecten verschillende verschijningsvormen. Soms zijn het autonome publicaties in kranten en tijdschriften, zoals de serie
Inktmannen of Het schrijverschap. Op andere momenten is het een veelomvattend project, zoals Hier besta ik | In eenzaamheid gestorven waar een serie foto’s en teksten uitmondde in een boek, tentoonstelling en publiek programma. Sistermans en van Hasselt geven ook boekjes uit in eigen beheer.


Alledaagse ergernissen
Vanuit een onmiddellijke klik met de serie
Alledaagse ergernissen schreef Eva Gerlach nieuwe gedichten en een beschouwing naar aanleiding van de foto’s. Ook Sasja Janssen maakte nieuw werk met deze serie als uitgangspunt. Al het ontstane materiaal werd samengevoegd in het gelijknamige boek, uitgegeven door AFdH uitgevers. De beschouwing van Eva Gerlach werd in een net iets andere vorm, samen met drie foto’s door Trouw gepubliceerd.

Geeuw
Toen Bernke Klein Zandvoort de gapende mensen zag door de ogen van Sistermans, schoten haar gedachten alle kanten op. Op dit moment werkt zij aan een essay naar aanleiding van de foto’s.